Една от трудностите на Инстаграм е, че съдържанието в него е визуално, но самото приложение не позволява да го планираме по този начин. За късмет, имаме много възможности да го правим с други методи и тук ще споделя най-често използваните и към кои имам предпочитания лично аз:

Планиране в десктоп графична програма

Можете да го планирате директно в програмата за обработка на снимки, която използвате. Просто създайте файл, в който да копирате всички снимки една до друга три по три и размествайте докато получите нещо, което ви харесва. И след това внимавайте да насрочите постовете в избрания ред.

Аз лично правих това много дълго време във фотошоп като си имам собствен темплейт за това. И това е втората опция:

Но но в момента, в който прехвърлих по-голямата част от работата си в Канва, вече използвам темплейт, който ми спестява много време, защото единственото, което е нужно, е да издърпам снимките до съответните кутийки.

Използвам го от скоро, но предвид, че така и така съм почти постоянно в Канва, в момента е един от основните начини да проверявам дали съдържанието изглежда добре едно до друго.

Ако ме подкрепите в ko-fi, можете да изтеглите темплейта и да го ползвате за собственото си планиране от тук:

Използване на темплейт

В момента, в който прехвърлих по-голямата част от работата си в Канва, вече използвам темплейт, който ми спестява много време, защото единственото, което е нужно, е да издърпам снимките до съответните кутийки.

Използвам го от скоро, но предвид, че така и така съм почти постоянно в Канва, в момента е един от основните начини да проверявам дали съдържанието изглежда добре едно до друго и ми позволява да размествам сравнително лесно, докато не намерия най-подходящата подредба.

Предимството на Канва е, че позволява и насрочването на самите постове от същото приложение.

Такъв темплейт можете да си направите и сами, като използвате готовите рамки за снимки, но ако искате да спестите време, препоръчвам да си изтеглите моя, който съм качила в ko-fi и включва и профилната снимка и кориците за акценти, така че позволява наистина цялостно планиране.

Ако сте пропуснали, можете да използвате и два сета готови корици за акценти, които да включите в планирането на профила си: с икони и с надписи.

Другият темплейт, който използвам е в Google Sheets. Продуктите на гугъл използвам от много време и са много удобни за работа в екип и достъп от всякъде. Когато работя цялостни стратегии и изготвям големи файлове с всичко необходимо за присъствие в социалните мрежи, има логика да правиш и визуалното планиране на същото място, вместо да се местиш от едно на друго приложение, ето защо от известно време насам имам отделен таб само за визуалната част. Отново се прави много лесно, но можете да изтеглите темплейт от ko-fi, точно както и с този в Канва.

Ако имате свободно време и не държите да ползвате темплейт, направете си таблица с три колони и просто копирайте в тях дизайните или снимките си. Разместването не е толкова удобно колкото в Канва, но пък дава възможност да си редактирате текстовете от абсолютно същото място и това за мен е голямо улеснение при планирането за профили с повече текстотво съдържание.

Използване на приложение

Преди време, когато поддържах профили с по-малко съдържание и предварително планиране, това беше любимата ми опция, защото обръщах внимание основно на визуалната част. В момента ги ползвам по-рядко, защото не са ми толкова удобни за повече профили (и все още не съм намерила едно приложение, което да ми помага да планирам цялото си съдържание за всички акаунти :(), но все пак са голямо удобство, което препоръчвам силно.

Може би най-любимото ми приложение за визуално планиране на съдържанието е planoly*. Лесно за използване, в него просто качвате снимките, които планирате да публикувате, след това ги размествате в грида докато ви харесат, написвате текстовете и насрочвате като можете да изберете да се публикуват и във фейсбук и туитър, освен в инстаграм ако имате бизнес акаунт. Можете да насрочвате и сторита и дори рийлс ако изберете платен план и освен инстаграм, можете да го ползвате и за Pinterest профила си.

Нещо, което много ми хареса, че въведоха наскоро, е директната връзка с Канва – мжоете да влезете в Канва профила си директно от Planoly, да работите по дизайн и след това автоматично да го изпратите в календара за насрочване с един бутон Save to Planoly. Google Drive и Dropbox са други две много полезни и удобни интеграции ако работите в облака. Безплатния план е идеален ако имате един профил и не качвате твърде много карусели (отделните картинки в тях взимат от общата бройка ъплоуди на месец), така че ви го препоръчвам дори и само да опитате за месец за да видите как точно този начин на планиране ще подобри профила ви.

*линкът е афилиейт, което означава, че ако решите тази седмица да се запишете за платен план, ще получа комисионна и ще ме подкрепите в работата ми.

Друго удобно приложение, което можете да пробвате е Later. Освен че има много приятно превю, което направо ви показва телефон и съответно дава още по-реалистично усещане, в това приложение имате достъп до статистиките си на едно място и далеч по-удобно отколкото в инстаграм на телефона ви и освен това е мястото, от което можете да ползвате и Linkin.bio и да си настроите връзките в профила (за това очаквайте статия скоро). Later можете да използвате и за фейсбук, а насрочването на постове също става само с придърпване, като ако изберете платен план можете да насрочите дори и първия коментар. Имате възможност и да обработвате изображения направо в приложението, така че ако използвате снимки не ги обработвате твърде много, това ще е идеално за работа от едно и също място. И тук също можете да използвате Dropbox и Google Drive, както, от скоро, и да насрочвате и видео в безплатния план.

Ако решите да ползвате приложение, ви съветвам първо да изпробвате няколко, за да се ориентирате в техните предимства и недостатъци и как пасват на вашия начин на работа. Някои са по-удобни да се ползват от компютър, други са по-удобни за телефон, или пък имат интеграция с други приложения, които използвате.

Още няколко приложения, които да разгледате и проучите:

Preview (все още имат новогодишни отстъпки)

UNUM

Plann

Inssist

и Mosaico – новата им версия в момента е бета.

Системи за публикуване

Визуалното планиране на профила е трудоемко, но обикновено с подходящите инструменти е по силите на всеки. Когато използвате снимки, се стремете да следват подобна стилистика или цветови гами, а когато ползвате дизайни, изберете обща цветова схема и едни и същи шрифтове за по-кохерентна визия.

  • обща стилистика
  • общи цветови гами
  • общи филтри за обработка

Какво да правите обаче, когато използвате и снимки и дизайни в профила си? Често това е трудна комбинация, която в началото може да бъде предизвикателство. Но и тук има решения.

Именно за такива случаи са много подходящи грид системите, които бяха станали хит в инстаграм преди две години. Бързам да ви предупредя, че отдавна не са толкова впечатляващи, колкото в началото, но все още има своите ползи и възможности, които можете да използвате.

Това са системи на организиране, в които можете да съчетаете различен вид визуално съдържание, което все пак да изглежда подредено, планирано и приятно за окото. За видове грид системи ще си говорим нататък и ако имате интерес, ще ви помогна да създадете такива за профилите си.

Успех с планирането и не забравяйте да ми пишете как се отразява визуалното планиране на съдържанието, което създавате!

Темплейтите изтеглете от тук: темплейти и този за Канва тук.

И ако статията ви е полезна, моля, споделете я с приятели!