Текстове

статии и текстове

 

Женско здраве

Висок и нисък праг на болка

Когато писах за значението на болката, споменах, че усещането за нея подлежи на промяна. Това е защото усещането за болка е тясно свръзано с невротрансмитерите и хормоните, които носят информация към мозъка за конкретния проблем. А на тях много неща мога да им повлияят – както вътрешни, така и външни фактори. Тоест и начинът на мислене и средата около нас може да повлияе на това колко силно усещаме болка.

Вероятно всички знаят, че жените са с по-висок праг на болка от мъжете. Нямам представа дали наистина е така. Но като жена знам, че прагът ми на болка се променя циклично всеки месец (може би не точно в този момент). Това се дължи на цикличните промени на хормоните в женското тяло, които се извършват в рамките на всеки менструален цикъл. …

Как да се успокояваме с дишане

Ходили ли сте на йога? Или сте от тези, които се чудят защо йогата успя да стане толкова популярна, като изглежда е просто друг вид упражнения, при това значително по-малко натоварващи от други видове тренировки, които могат да се открият в спортните зали.

В йога има значително количество опит, свързан с положителното въздействие върху тялото, но това, което помага и влияе най-силно дори на абсолютно начинаещи, е дишането. И това е основната разлика с всички други спортове, с които съм се сблъсквала.

Напълно съм наясно колко е важно дишането за тичане, и дори за правилно вдигане на тежести. Но в йога се набляга не само на това кога вдишваш и издишваш, но се тренира и как да удължаваш ефектите на вдишването, и особено на издишването.

Какво значение има това за нас?

Всичко, което правим и регистрираме около нас, се регулира от висшата нервна система. Това се отнася за движението разбира се, но и за неща като преглъщане, слюноотделяне, дишане, сърдечна честота, дори начина, по който ще работи имунната система.

Тревожност и депресия

Моят начин за справяне с депресията

Три са максимите, благодарение на които успях да се превърна от изцяло депресиран човек, който не очаква да доживее края на годината, в енергичната и вперена в целите си жена, която съм днес отново. В момента, в който ги възприех, ми помогнаха да стигна и до моят личен начин за справяне с емоционалната дупка, в която бях пропаднала.

Първата е, че си дадох сметка, че сама се докарах до онова състояние.

И щом съм могла да го направя, при това без да го осъзнавам, със сигурност мога и да изляза от него благодарение на собствените си осъзнати действия.

Ментално здраве 2021

Проблемът с пандемията е, че влияе на всички и по много повече начини, отколкото имахме време да помислим миналата година през март.

Един от проблемите е, че освен вирусна, в момента се намираме и в една друга пандемия – на ментално здраве. И честно казано, намирам това за добра новина, защото въпреки че през последните години започна да се говори по-открито за тези неща, никога не е било мейнстрийм тема. Докато сега всекидневно излизат статии и материали за справяне с последствията от изолацията, работата от вкъщи и стреса от пандемията.

 

Стрес

 

Ако преди сте били под стрес, миналата година със сигурност сте се сблъскали с нови негови форми. Най-вече нови предизвикателства, за които като че ли никой нямаше решение, поне в началото.

Ползи от воденето на дневник

1. Справяне с емоции и мисли

Самото записване на мислите, които в момента се въртят в главата ти, има терапевтичен ефект. Един път излезли от мисловното пространство, те придобиват форма и вече има възможност да бъдат осмислени, погледнати от страни и анализирани. В сравнение със записаните думи, мислите, които останат неизречени и неформулирани на глас са далеч по-страшни, безформени и трудни за преодоляване.

В сравнение със записаните думи, мислите, които останат неизречени и неформулирани на глас са далеч по-страшни, безформени и трудни за преодоляване.

Здравословен начин на живот

7 неща, които ще ми липсват след извънредното положение

В началото, когато обявиха извънредното положение, малко се поуплаших. Досега съм свързвала израза „извънредно положение“ с войни, революции, граждански войни и други все много кървави дейности. Общо взето обикновено си представям военни, които стрелят при всяко по-рязко движение, така още като запонаха да говорят за такова изтръпнах.

Също така никой не беше наясно какво да очаква, какво ще се случва тепърва и как ще се справяме. Нямаше нито достатъчно информация, нито време за осмисляне на тази, която вече беше достъпна. А аз се чувствам особено несигурна, когато нямам достатъчно информация и имам усещането че нещата са извън контрола ми и завися от милостта на други. Така че може да се каже, че дори бях в лека паника.

Положителните ефекти на горското къпане

Когато за първи път реших да започна с проучване какво помага на здравето, попаднах на изследване, в което се твърдеше, че близостта до гора увеличава продължителността на живота на жените с цели 20 години. В статията пишеше, че мъжете се влияят малко по-малко от наличието ?, и при тях увеличението е малко по-малко, но тогава все още не записвах полезната информация, която отривах, и не мога да си спомня подробностите. Има обаче огромно количество данни, че природата и дърветата ни действат добре, и се отразяват благотворно както на физическото, така и на емоционалното ни здраве. Имам предвид научни данни, които се събират ситематично поне от 2004 година насам по отношение на лечебните свойства и много много от преди това по принцип. Много полезни като информация и напомняне, ако случайно някой не го е усетил сам, докато се е разхождал сред природата, или просто е забравил.

7 основни неща за здравословен живот

Макар че имам принципен проблем с гладуването (психологически, теоретично съм се убедила, че помага), от време на време препрочитам книгите на Лидия Ковачева защото са бързи и лесни за четене и напомнят някои прости истини. Като например как изглежда напълно здрав човек и какви са задължителните неща за един здравословен живот. Определено имаме нужда да си ги повтаряме често, иначе се оказваме в ситуация да си мислим, че пълнеем или имаме болежки от възрастта и това е нормално. Последното и на 26 съм си го мислила и съм срещала и други хора на тази възраст със същите убеждения, така че не си измислям ?

И така, кои са основните неща, без които трудно бихме могли да водим здравословен живот: …

Как да разпознаем кога сме стресирани

Преди да изпитам върху себе си последствията от постоянното излагане на твърде сериозен стрес, нямах много ясна представа как да разпозная стресиран човек и сега си двам сметка колко такива е имало около мен да разбирам за състоянието им. По този повод съставих един списък, който вероятно съвсем не е пълен, но дава представа за някои от по-видните признаци, че даден човек е подложен на стрес. Може да помогне, ако имате работа или отношения с такъв човек, но също така помага и ако наблюдавате себе си. Разпознавато на проблема е първата крачка към намирането на решение за него.

Ето някои признаци, които показват, че сте подложени на сериозен стрес: …

Ендометриоза

1 от 10

Аз съм една от десет.

Една от онези, които мислеха, че са единствени и не разбираха какво се случва с тях. Докато не разбрах, че сме много и че моят случай не е нещо уникално.

Една от онези, за които доскоро никой не беше чувал и бързо забравяха като нещо куриозно, но незначително. Енда от тези, на които казваха, че си въобразява или преувеличава. И да се успокои и всичко ще е наред. По-малко стрес и по-добра храна и ще се оправиш. Но в понеделник в болницата спешно за операция. Това трябва да се оперира веднага.

Които прекарват повече време пред гинекологичните кабинети, отколкото на работа. Които знаят повече за заболяването си от повечето лекари, които срещат. Които гледат записи на операции не с потрес, а с усещането, че това е жизненоважна информация за мен, която трябва да намеря начин да разшифровам и разбера.

Защо не се „боря“ с болестта

Ако като мен четете статии и мнения по медицински теми основно на английски, със сигурност сте запознати с термини като endowarriors, endofighters и изобщо всякакви други борещи се с всякакви болести, надвиващи ги и издържащи въпреки тях и побеждаващи ги с цената на всичко.

Аз не съм от тях. Не само не съм, изглежда ми чуждо и непонятно и според мен този манталитет може да бъде дори опасен.

Не винаги съм била на това мнение.

Имаше един кратък период, когато в крайна сметка разбрах, че ми предстои втора операция, когато наистина си представях и кистата и миомите като някакви чужди тела в мен, които трябва да се махнат, да излязат и да изчезнат и трябва да ги преборя, за да си спестя операцията, от която толкова много се страхувах.

Мисля, че издържах така почти два месеца.

Главната ми мотивация обаче беше паническия ми страх от нова операция. …

Как да се чувстваме добре на път с ендометриоза

Обичам да пътувам, но когато симптомите ми станаха толкова силни и непредвидими, че вече ми се виждаше прекалено голям риск да тръгна нанякъде, почти престанах да го правя. Да се чувствам добре на път с ендометриоза и аденомиоза ми се виждаше невъзможно.

Избягването обаче не е решение, а и пътуването започна да ми липсва. Така че …

 

Имам диагноза. Сега накъде?

Идва един момент, след множество притеснения, неяснота, въпроси, посещения при доктори и изследвания, след операции или неприятни процедури, които сами по себе си са били достатъчно трудни за преживяване, когато най-накрая се сдобиваме с нещо, наречено диагноза.

Диагнозата може да е именно това, от което най-много сте се страхували, може да е облекчение, че не е нещо по-лошо, а може и да не ви говори абсолютно нищо. Във всички случаи стигаме до момент, в който си мислим, че всички неприятности ще приключат, а всъщност си даваме сметка, че вероятно тепърва започват. Или че нямаме никаква представа какво да предприемем от тук нататък. Всичкият капацитет за вземане на жизненоважни решения е изазходен и остава единствено объркане.

Мебели и интериор

Подходящи за промяна на всяка стая, за подарък и дори да бъдат изпратени като поздравителни картички.

Кое да изберем: пране, претапициране или нов диван?

Докато продавах мебели, често имах клиенти, които искаха претапициране на стария диван. За мен беше по-добре да купят нов, разбира се. Това означаваше по-малко организационни проблеми за мен. А и в повечето случаи самите дивани се оказваха в състояние за смяна. А и много често претапицирането не излиза по-евтино от купуването на нова мебел.

Понякога обаче действително няма нужда от толкова радикална промяна. Има няколко възможности за обновяване на дивана и удължаване на живота му преди да дойде време за нов. Всички те спестяват пари и помагат за грижата за околната среда като лишават сметището още известно време от вещ, в която все още има живот. Все пак, преди да решите да запазите стария диван, обърнете внимание и на признаците, по които да разберете, кога диванът е за смяна.

Седем идеи за терасата от Скандинавия

Може и да звучи странно за хората, които живеят в по-южните части на Европа, но в Дания и Швеция да имаш жилище с тераса се смята за голяма работа, независимо, че по нашите стандарти тези тераси стават за използване не повече от два-три месеца през годината. Ние тук си остъкляваме терасите, или се ядосваме, че трябва да ги чистим от снега през зимата, или ги превръщаме в склад и някак сме забравили, че терасата може да бъде една допълнителна стая към жилището със собствена функция и най-вече – даваща достъп до слънце и въздух (не казвам чак чист въздух, което в София е малко относително понятие 😉, но все пак възможността да си подадеш носа навън дори и за малко изобщо не е за пренебрегване. 

10 идеи за облекчаване на депресията за прилагане у дома

Случвало ли ви е да си помислите, че даден интериор е потискащ и депресиращ? Или да влезете в някое помещение, в което настроението веднага ви се повдига? Околната среда ни влияе много повече, отколкото обикновено сме склонни да признаем. Тъмните, мрачни и препълнени помещения ни потискат, докато светлите стаи, изпълнени със слънчева светлина и пространство, могат веднага да повдигнат настроението на всеки, които влезе в тях. Въоръжени с това знание, бихме могли да приложим положително влияние там, където има нужда. Например, да променим така нещата вкъщи, че целият интериор и това, което правим, когато се приберем, да държи депресията надалеч.

Предизборни размишления по повод миниатюрните промени, които биха могли да имат голям ефект

Поводът за размишленията ми е една книжка, която прочетох покрай политическите анализи, и която препоръчвам на абсолютно всеки – Малък наръчник по хюга. Тайните на датчаните за щастлив живот на Майк Викинг. Книжката е истинска наслада за четене – написана с именно онази датска непретенциозност и леко саркастично чувство за хумор, което особено много харесах, когато заживях в Копенхаген. Освен това описва огромна част от разбиранията ми за живота в последно време, напомня ми за всичко хубаво, което ми се е случвало и ме кара да оценявам още повече начина си на живот в момента, по който работя целенасочено от няколко години насам. Освен това ми дава и нови идеи за неща, които тепърва могат да се променят като отношения и нагласа и в мен и в хората около мен, а дай боже и всички наоколо. Защото положителната промяна е нещо, към което всъщност всички се стремим.

За оферти
и запитвания