Новите функции в Канва

Вероятно вече сте разбрали за голямото събитие на Канва – Canva Create 2022. Това е моментът, в който се обявяват всички новости и разбираме накъде върви развитието на софтуера в следващите години.
Това, което прави впечатление тази година, е, че от съвсем опростено приложение, което прави дизайна достъпен за повече хора, Канва се превръща все повече в ПРИЛОЖЕНИЕТО за всичко, свързано с дизайн онлайн.

Може да се каже дори, че минават отвъд дизайна и продължават нататък. От всички промени, които правят, личи стремежа да създадат единна среда, от която да има малко причини да излезем, сремеж, който виждаме и в други платформи.

От една страна той е в резултат от хроничната умора, която все повече изпитваме от безкрайното местене от приложение на приложение, всяко със свой собствен интерфейс, логика и начин на работа, което ни изтощава. Повечето потребители биха предпочели да не сменят приложения за всяко действие, което им се налага да правят.

От друга страна задържането на потребителя на собствена платформа също така осигурява доминиране на пазара, повече инвестиции (и вече ги оценяват на 40 милиарда долара) и осигурява стабилност в бъдеще и възможности за разширяване.

В този смисъл, Канва имат намерение да се превърнат в следващия софтуерен гигант и явно имат и възможностите и знанията да осъществят намеренията си. Което за нас като потребители означава, че в близко бъдеще можем да очакваме много нови функции и възможности и това вече започна. 

Големият анонс, който направиха на събитието, е развиването на Visual WorksuiteАко ви звучи подозрително познато, не е случайно – с това работно пространство Канва практически навлизат в територията на Гугъл и Майкрософт. Създават алтернатива на инструмените, които използваме за организиране на документи обикновено, но този път със сериозни дизайн възможности или най-малкото ги допълват по много удобен начин. 

Сигурна съм, че се видели новите бутони в home страницата в Канва отдавна, особено ако теглите редовно update-ите на приложението, но вече имаме цялостна картина на промените. Ето и какво ми прави впечатление на мен:

 

Новите неща в Канва, на които да обърнете внимание:

Canva Docs

Canva Docs предлагат множество възможности, темплейти и колаборация за създаване на всички видове документи. Освен това много лесно можете да поствате в тях неща, които вече сте създали – като таблици и други графики, което ще улесни значително създаването на сложни документи. Тази функция е наречена Canva Embeds и честно казано е нещо, което очаквах отдавна, защото досега се налагаше да решавам този проблем със сваляне и след това наново качване на файла, който искам да включа в нов дизайн. Новата функция дава възможност за работа по два файла от едно и също място, и също така отразява нанесените промени, което е огромно предимство за сложни файлове, по които се работи продължително време. 

 

Presentation Remote Control

Вече можете да презентирате и сменяте слайдове използвайки телефона си за дистанционно. Страшно удобно и при това не е никак трудно да се направи. 

Отидете на Present > Presentation View > Изберете 3-те точки от Presenter window >Share Remote control 

След това ще получите връзка, която да изпратите към устройство, което искате да направите вашето дистанционно управление (например телефона). След като щракнете върху връзката ще стигнете до прозорец с навигация със стрелки за управление на слайдовете на презентацията. 

 

Canva Websites

Не само можете да публикувате сайт директно от Канва (както вече съм ви показвала в instagram), но тази фунцкия вече има далеч по-големи възможности включително за анализ на трафика, което го превръща в все по-добре работеща страница. Вече можете да закупите и домейн директно от Канва и обещанието е всеки сайт да е автоматично responsive за всяко устройство, на което се отваря, което е още едно неимоверно голямо улеснение. 

 

Canva Whiteboards

Споделих за тази опция в стори. Aко не сте запознати с приложения като Miro или Whiteboard това е свободно визуално пространство за съвместна работа, брейнсторминг, планиране и дизайн. Най-голямото предимство е, че не е нужно да имате предварително избран форма и можете да работите така, както ви е най-удобно. А наличните темплейти както винаги са множество. Това е идеалния формат за работа в екип и ще намерите множество темплейти, които помагат за това. 

 

Video background remover

Страхотна нова функция, която улеснява значително работата с видео – автоматично премахване на фона точно така, както Канво правят и със снимките – само с едно натискане на бутон. За мен лично това действа малко като магия и предоставя множество възможности дори и да не сте майстори в обработката на видео. За тази опция досега се налагаше да се ползватдопълнителни приложения, но вече може да се прави изцяло в Канва и при това изглежда работи доста добре. 

 

Визуализация на данни

От скоро Канва са собственици и на Flourish, което ни отваря огромни възможности за визуализация на данни. Ще ги откриете като приложение в More менюто, а повече за тях и за придобиването тук: Flourish is now part of the Canva family

 

Добрата новина е, че безлатните акаунти също ще имат достъп до Visual Workspace.

И не на последно място, Канва вече е отворена за разработчици, които могат да създават собствени приложения и интеграции в Канва и съответно вече можем да се възползваме от куп полезни интеграции като тези със Slack, Microsoft Teams, Dropbox, Drive и др.

Ето и запис на цялото събитие:

Canva Create 2022: The Future is Visual

 

Кои от тези функции ще използвате, кое ви ентусиазира най-много и харесва ли ви в каква посока вървят Канва? Пишете в коментарите!