Едно от трудните неща, когато правиш някакъв дизайн, е да намериш правилния шрифт, който да изпозлваш в него. 

А когато този шрифт трябва да е на кирилица, нещата стават още по-сложни. Кирилицата по принцип е малко по-трудна от латиницата заради формата на буквите и най-вече това, че в нея присъстват по-обемни букви като Ж, Ш или Щ. Много от познатите ни шрифтове, които виждаме из интернет изобщо нямат версия на кирилица, защото тези, които ги правят, не са запознати с нея, или не виждат причина да отделят време и за таква версия. Ето защо и толкова дълго използвахме руски шрифтове. Всъщност руските сайтове за мен все още са възможност, когато не открия подходящ шрифт, нещо, което понякога отнема часове и дори дни.

Веднъж дори ми се наложи да си направя собствен, но това пък отнема още повече време и е изцяло друга наука и не препоръчвам освен ако нямате много свободно време и желание да учите типография. 

Хубавото е, че и българските ресурси се увеличават, а и кирилизираните шрифтове стават все повече и по-качествено изработени. 

 

Ето къде обикновено търся български шрифтове: 

 

bg.allfont.net – общо взето първото място , за което се сещам, когато ми трябва нов шрифт. Пълен с възможности, но понякога е много трудно да се избере каквото и да е.

проектите.те – ако не знаете каква разликата между българска и руска кирилица, тук е мястото да я научите (аз в сайта ползвам руска в момента). Освен това ще откриете и доста безплатни и запомнящи се български шрифтове, които вероятно вече познавате от известни проекти.

localfonts.eu – супер полезен сайт, в който можете да търсите и по държави – ще намерите сръбски, български, други нелатински шрифтове като гръцкия или арменския и информация за шрифтове и типография. Повеюето са платени, но с внимателно търсене се намират и безплатни, които можете да използвате за некомерсиални цели. А ако ви хареса, ще подкрепите директно дизайнера, най-често българин. 

lettersoup.de – Сайт на Ботьо Николчев с колегите му, с които работи в Берлин. Има доста информация за работата им, но се намират и препратки към безплатни кирилски шрифтове, включително шрифта на Николчев – Ропа.

Myfonts.com – тук ще попаднетена многожество кирилизирани шрифтове, основно руски, но това понякога е достатъчно за проект. Търсете cyrillic във free fonts.

Canva.com – тук търсенето е малко по-трудно. Няма как да напишете cyrillic и да ви излязат кирилизираните шрифтове поне за сега. Но можете да търсите на други места кои са те и да ги ползвате в Канва. Ето някои шрифтове, които съм проверила и можете да ползвате в работата си:

 

Предишният път, когато съм писала за шрифтове е било чак през 2017-та година и ако ви е интересно можете да погледнете – Сайтове с кирилски шрифтове. Изглежда не съм сменила особено местата, на които търся.

 

Всички знаем колко е трудно да намериш български шрифт, който да е интересен, да се отличава и да има собствен характер и в същото време да изглежда съвременно и добре. Надявам се тези ресурси да ви помогнат.
Вие имате ли си любим шрифт? Бихте ли споделили с останалите?