Чували ли сте за Canva?

Искате ли да създавате красиви графики, инстаграм постове, видеа и др. с помощта на безплатен софтуер? Ако търсите софтуер, който дава множество възможности, но е и лесен за ползване, дори и да нямате опит в графичен дизайн, Canva е най-подходящия продукт за вас. При това има напълно функционална безплатна версия и може да се използва и на телефон и таблет

 

За Canva

 

Canva е онлайн софтуер за графичен дизайн от ново поколение – с всички екстри и възможности, които дават онлайн приложенията. Достъпна е онлайн от сайта – canva.com. Това е много удобно, защото нямате нужда от място на компютъра си и можете да работите от всякакви устройства, като просто влизате с парола. Файловете ви се съхраняват в облак и можете да ги изтеглите или споделите по всяко време. И имате множество възможност за колаборация с други хора, включително да коментирате и нанасяте промени. И най-удобната функция за хората, които използват социланите мрежи – има много добра интеграция с най-използваните от тях.

И разбира се, освен през браузер, можете да я ползвате и като приложение за телефон или таблет – за Андроид и за iOS.

Имате достъп до дизайните си от всякъде и разполагате с огромно количество безплатни темплейти и drag-and-drop интерфейс, които правят работата много лесна и приятна. Много от нещата, които виждате в портфолиото ми например, са правени именно в canva, особено след като започнах да работя в екип и работата на собствения ми компютър вече не беше удобна за бързо споделяне и коментиране.

 

Безплатни и платени планове в Канва

 

В момента Canva предлага 5 различни плана – безплатен, платен за малки бизнеси, платен за големи организации, и два безплатни плана за обучители и за неправителствени организации, за които се преминава през кандидатстване. 

За индивидуална работа най-важни за безплатния и Pro – планът. Разликите между тях: 

 

Free plan

 

 • идеален за начални стъпки и изпробване. 
 • дава множество възможности, които са напълно достатъчни за повечето случаи
 • предлага достъп до над 250 000 безплатни темплейта
 • безплатни снимки, графики и декоративни елементи
 • може да се ползва и с приложението за телефон
 • позволява работа в екип и коментиране (една от най-удобните функции на canva дори и ако я използвате само за показване на дизайна)
 • включва до 5 GB сторидж в облака

 

Pro plan

 

Безплатната версия е чудесна за начало, но ако планирате да работите консистентно ще имате нужда от някои допълнителни неща, които да облекчат работата и да спестят време и усилия. Ето някои от ползите на платения план:

 • бранд кит – можете да качите предварително всички лога, графични елементи и цветове на фирмата ви и да имате постоянен достъп до тях докато работите по дизайните си. Спестява неимоверно много време, позволява да сте консистентни с идентичността, която градите и нй-хубавото е, че вече могат да се правят и повече от един бранд кит и съответно да работите удобно по няколко различни марки (до 100!)
 • промяна на размерите на изображенията – ако направите дизайн за инстаграм и след това искате да ползвате същия във фейсбук, в платения план това е напълно възможно (за всички, свикнали да ползват графични програми, липсата на тази опция в безплатната версия може да бъде много фрустрираща)
 • премахване на фон от снимка
 • споделяне на собствени темплейти с колегите в екипа
 • много допълнителни темплейти, графики, елементи и снимки, които иначе се плащат допълнително, стават достъпни с този план
 • 100 GB място в облака
 • и възможност за споделяне и насрочване на постове към до 8 социални профила директно през canva. 
 • може да се изпробва безплатно за 30 дни.

 

Ако смятате да правите дизайни от време на време или само искате да изпробвате canva, безплатния план е напълно достатъчен и можете да си направите профил от тук: Collaborate & Create Amazing Graphic Design for Free (canva.com) като има възможност за влизане с фейсбук профил, гугъл профил или със имейл.

Ако обаче създавате изображения за социални мрежи, печатни материали, брошури и др. и смятате, че ще работите редовно, искате да споделяте постове от едно място, да използвате едиториал календар и да имате лесен достъп от един интерфейс до снимки, графични елементи, възможности за създаване на видео и др., ви препоръчвам да си направите платен профил още от сега и веднага да се възползвате от възможностите, които предлага тук: Achieve more with Canva Pro

 

 

Работа с Канва

 

Начало

 

Когато си направите профил, Канва директно ще ви попита какво искате да създадете и ще ви предложи да изберете някои от темплейтите и да работите по него. Ако имате платен план, можете да организирате и бранд кит-а си. 

 

Създаване на дизайн в Канва

 

Готови ли сте за първия си дизайн в canva?

 

Избор на типа медия

 

Най-важната стъпка е да решите какъв тип медия искате да създадете. Под тип медия се разбира принтирани материали, социални постове, видео, презентации и т.н. Можете да направите своя избор още в първоначалния въпросник, който ви излиза при първото влизане в Canva. Или да изберете медия от началната страница, която излиза след това. Можете да го направите по два начина – като изберете някое от предложенията в полето What will you design? или като натиснете Create a design бутона в горната дясна част на екрана:

С кръглите икони можете да избирате между презентации, социални медии, видео, принт продукти, маркетинг офис и други, а под тях ще видите и различните видове темплейти, като ако не намирате това, което ви трябва, потърсете със стрелката в дясно.

Друг начина да видите всички възможни темплейти е да натиснете в най-горното меню Templates и да разгледате подменюто, което се отравя: 

 

Можете да изберете темплейт или празен дизайн. Работният ви файл ще се отвори в нов прозорец:

В този момент е добре да го именувате, за да бъде по-лесен за откриване след това. Кликнете в полето горе вдясно, където в момента пише Untitled document и напишете името, което искате. 

 

Избиране на темплейт

 

Освен ако нямате нещо конректно, което сте решили да работите, ще е по-лесно да започнете с темплейт, който може да изберете от опциите в полето в ляво. Можете да скролвате надолу или да напишете ключова дума в полето за търсене над предложенията. Аз написах “hello post”. Търсете нещо, което ви харесва и отговаря на нуждите ви. Текста, цветовете и дори подредбата и завъртането на елементите можете да промените след това.

Натиснете избрания темплейт и той ще се зареди в работното поле:

 

Вече можете да започнете с редакциите и промените! Ето какво можете да променяте и как става това:

 

Редакция на темплейт в Канва

 

Как да промените цвят на фон или на отделен елемент

 

Изберете с кликване върху работното поле целия работен лист. В най-левия ъгъл на бялата лента с инструменти горе ще се появи квадратно поле с текущия цвят на фона. Кликнете на него и изберете цвета, който предпочитате от предложените варианти:

 

Ако не харесвате нито един от предложените цветове, можете да кликнете на първото поле с плюс в него, наречено Add a new color и да изберете цвят от полето или да напишете неговия HTML код, ако вече имате избран цвят от другаде:

 

Как да промените размер и шрифт на надпис

 

За да смените надпис, просто кликнете в него и започнете да пишете новия текст. Имайте предвид, че ако пишете на кирилица, ще трябва да откриете шрифт, който има и кирилска версия. 

Всички промени по текста се правят от иконите в горната лента с инструменти, когато натиснете на самия текст. В първото поле ще откриете шрифта и ако натиснете, ще ви излезе падащо меню с всички заредени в канва шрифтове. Можете да пробвате, докато не харесате нещо. Ако искате специфичен шрифт, който не откривате, в про версията можете да качите и собствени шрифтове. 

Размерът на надписа се променя от съседното поле и се измерва в точки/пунктове:

От следващите полета можете да променяте дебелината на шрифта, неговия цвят, подредбата и дори да прилагате различни ефекти.

 

Как да смените снимка

 

Аз не съм избрала темплейт със снимка, но ще натисна Add page и ще добавя такъв, за да видите как се променя снимка. 

Погледнете лявата странична тъмно сива лента, в която се намират бутоните за видовете елементи, които използваме. Най-горе са Templates, които вече използвахте, следват Element, Uploads, Text, Styles… – това са елементите, с които работим, когато правим собствени дизайн или искаме да допълним нещо в съществуващ такъв. Скоро в тази лента можеше да се открие и поле Photos, но вместо нея, сега ще видите зелената икона на Pexels

Pexels.com е сайт за безплатна сток фотография и мястото, от което най-често намирам безплатни снимки за дизайните, които правя.

Хубавото на canva e, че с тази интеграция можете да търсите директно от интерфейса на канва в целия архив на pexels и да сложите снимка от там в дизайна си с един клик. И тук, също както и при темплейтите, имате поле за търсене, в което можете да търсите и по ключови думи.

Когато откриете подходяща снимка, само я придърпайте с мишката и я пуснете над снимката в избрания от вас темплейт. Тя ще заеме нейното място автоматично и ще се впише в същото поле, като първоначалната снимка. 

Често снимката не се изглежда съвсем добре подредена. В такъв случай кликнете два пъти върху нея и ще имате възможност да я местите в различни посоки и да променяте размера ?:

 

Как да добавите други елементи

 

Знаехте ли, че в Канва можете да използвате и готови илюстрации? Точно както и със снимките, в Канва има множество илюстрации, които могат да се използват напълно безплатно. Ще ги откриете в полето Elements. Можете да въведете illustration в търсачката и да дадете и тема, която ви интересува. Погледнете какво има и в graphics – в случая открих красиво линеарно цвете, което вече съм завъртяла и смятам да добавя към дизайна:

Остава да промените целия текст, да смените всички цветове, които не ви харесват и да завъртите и донаместите елементите. Всяко от тези неща става като селектирате съответния елемент и използвате инструментите в горната бяла лента. Разгледайте и пробвайте различни неща, докато намерите това, което ви харесва! 

Ако не харесате някоя промяна, която сте направили, винаги можете да се върнете назад. Натиснете бутона стрелка наляво в най-горната лента точно след Resize. До него можете да проверите и дали всички промени за били запазени. 

 

Поздравления! Вашият първи дизайн е готов! Остава само да го свалите и използвате!

Как става това:

 

Сваляне на дизайн от Канва

 

Ако имате платен профил можете да пропуснете стъпката със свалянето. Вместо това можете директно да насрочите пост с дизайна, който сте направили в инстаграм, фейсбук или друга избрана социална мрежа през Канва. 

В останалите случаи, намерете бутона Download в дясно в най-горната лента. Ще излезе меню, в което можете да изберете какъв файл да свалите, в кой размер и какво качество: 

Имайте предвид, че в безплатната версия не можете да свалите най-доброто качество на файла. Но ако ще го ползвате в интернет това ще ви е напълно достатъчно. 

Както виждате, в моя темплейт има две страници. Ето защо в най-долното поле мога да избера и дали да изтегля и двете или само една от тях. 

Накрая натиснете Download и запишете дизайна в папка на компютъра си. Файлът ви е готов за споделяне където искате!

 


 

Пожелавам ви успех с първия ви Канва дизайн!

Нямам търпение да видя творенията ви! Можете да ги споделяте в инстаграм или фейсбук с хаштаг #anndimcanva. Ще се опитам да споделям колкото мога повече от тях в моя профил. Следете за да видите какво правят и другите. И ми пишете какво ви е лесно, кое е трудно, какво още ви интересува и бихте искали да ви покажа!

Беше ли ви полезно? Ако да, моля споделете с приятелите си!

А ако искате още полезни съвети, последвайте ме във фейсбук и инстаграм и ми пишете какво още искате да научите. 

Изтеглете тази статия като pdf: