Ако истате да се отличите от конкуренцията си в Инстаграм или други социални мрежи, най-лесния начин да го направите е като използвате запомнящ се, разпознаваем и различен дизайн на постовете си от това, което публикуват колегите си. Ако се чудите как да го направите, ще публикувам повече по тази тема идния месец. Но в момента споделям с вас няколко типа елементи, които се използват в специфични стилове, но са много актуални и съвсем не толкова много използвани в родното пространство. 

 

Неоморфизъм

Неоморфизмът стана известен с навлизането му в UI (User Interface) дизайна през 2019 и 2020 и поне на мен беше отдавна чакана тенденция, защото направи приложенията една идея по-меки и по-малко агресивни като интерфейс (жалко че нещата, които обикновено ползвам не са в този стил).

В момента тенденциите отиват към далеч по-максималистичен дизайн, но ако сте фен на минимализма, тази тенденция не е за пренебрегване и елементите в Канва в този стил ще ви помогнат да направите дизайните си по-интересни и по-меки и приятни за окото дори и да са съвсем минималистични. 

Как да ги намерите: търсете в елементи neomorphism или neomorphic

Търсете и в темплейти ако искате да използвате нещо готово: neomorphic

 

Гласморфизъм

Гласморфизмът е ефектът на опушено стъкло, който със сигурност сте срещали в много постове и дизайни. Ако имате нов телефон, има голям шанс да имате подобни елементи в интерфейса му. В Канва няма много елементи в този стил, но пък можете да използвате готови темплети. Аз лично не препоръчвам обаче, защото ефектът е много лесен за постигане в Канва, а темплейтите не дават достатъчно свобода за промени.  В следваща статия (и видео) ще ви покажа как точно да си създадете свои дизайни в този стил. 

Как да го направите: очаквайте рийлс видео в инстаграм

 

Абстрактни градиенти

Могат да се използват за фонове, но ако потърсите форми, се превръщат и в чудесни акценти. Аз лично ги използвам най-много за фон, защото дават разнообразие и може да се използват конретни части от тях. Имам си конкретен дизайнер, който търся, защото прави прекрасни неща – Nomad Visuals

Как да ги намерите: напишете brand:BAEQr0lYXJE в полето за търсене.

 

Параметрични мотиви

Параметричния дизайн се основава на алгоритми и елементи, които имат конкретни отношения помежду си. Лично на мен ми е по-познат от архитектурата, където с новите софтуери стана възможно създаването и изчислението на комплексни форми и повърхностии, които изглеждат по-природно и абстрактно. 

В графичния дизайн бих го обяснила като комплексни мотиви или форми. Много са подходящи за фонове и патърни, които да се използват за различни продукти. На мен ми е е случвало да ги използвам и като ефекти. 

Как да ги намерите: потърсете Parametric surface или Parametric shapes в елементи.