Как да обновите инстаграм профила си и да го подготвите за новата година или за нови начинания и успехи

 

Идва края на още една година и ако сте като мен, тогавав вероятно едва сега ви остава време да осмислите какво се случвало в последните месеци, какво сте постигнали, какво не, и какво още бихте искали да направите. Времето е подходящо за равносметки и нови планове. Освен това е и идеалното време да подновите социалните си профили и особено профила си в инстаграм и да го подготвите за една нова и успешна година.

Това не е трудна задача, но за да го направите добре, е хубаво да отделите малко повече време да обмислите и организирате нещата, които правите, кое как работи и какво точно очаквате от новата година. Помислете и какво сте правили през изминалата и какво от тези неща бихте продължили да правите и кои ще оставите поради липса на интерес или по каквато и да е друга причина. 

Ако сте отделили малко спокойно време за горното, можете да пристъпите и към самото обновяване на профила ви. Започнете с първото нещо, което се вижда, която някой влезе в него – биографията ви:

 

Обновете биографията си

 

Запитайте се следните въпроси:

– Отговаря ли биографията на това, което актуално предлагате?

– Имате ли нова специализация?

– Постигнахте ли някаква нова цел, нова диплома, нов курс?

– Имате ли нови умения, които липсват в описанието на профила ви?

Важно е биографията ви да отразява актуалните ви умения и предложения, за дадете съвсем ясна представа на последователите и потенциалните ви клиенти какво точно предлагате и какво да очакват от вас.

 

Уверете се, че биографията ви включва и следните елементи: 

  • Ключови думи в описанието
  • Емоджи или специални знаци, за да я направите по-четима и по-привличаща внимание
  • Ясен и разбираем call-to-action (призив към действие), който предизвиква исканото действие
  • Релевантен линк 

Постарайте се всичко, което включите в биографията си, да е в тон с основния глас на бранда ви, за да създаде ясна представа на хората какво да очакват от профила ви и от вас и услугите ви (или продуктите). 

 

Подновете линка в биографията си

 

Линкът в биографията ви е сред най-силните инструменти, с които можете да превърнете последвателите си в инстаграм в клиенти. Докато поднодявате биографията си, се уверете, че давате ясна информация какво да очакват тези, които натиснат линка, и задължително включете ясен призив за действие и натискането му.

Уверете се, че линка ви води към подходяща страница, към актуална оферта или към страница с актуални линкове. Много е важно да отговаря на това, което сте написали, за да не създадете лошо усещане от последвателите си. И също така не ги карайте да правят повече неща от необходимото.

Ако ги приканяте да купят нещо от вас, заведете ги директно на страницата с продукта вместо на началната страница на сайта си. Още повече успех ще имате ако създадете специална страница само за тази продажба.

Ако използвате страница с много линкове, сложете най-важния най-горе и ги подредете по важност или актуалност и се стремете да не стават прекалено много. Запазете само най-важните и актуални.

 

Изпробвайте някоя нова функция в инстаграм

 

Инстаграм обича хората, които използват новите функции в приложението, така че си струва да помислите дали да не включите нещо ново тази година. Но далеч по-важната причина да включа този съвет е, че хората също обичаме разнообразието. Ако представите съдържанието си по нов начин може да се окаже, че успявате да привлечете повече внимание и ангажираност. Или пък да намерите някой нов формат, който ви се отдава добре. Това ще е от ползва и за вас, защото от една страна така се излиза от зоната на комфорт и се налага да се учат нови неща, но също така и дава възможност да направите създаването на съдържание по-интересно и съответно да го правите с по-голямо желание. Както знаем, интересът е основна предспоставка да бъдем консистентни с някакво действие. 

 
Как да изпробвате нови функции в инстаграм?

 

Опитайте първо с нещо, което ви се струва интересно или полезно за профила ви. Можете дори да погледнете какво прави конкуранцията ви или някой профил, на който се възхищавате и следите с интерес. Дори и да ви се струва много трудно или не знаете как, потърсете (или ми пишете на мен, ще опитам да отговоря!) и пробвайте. Напълно е възможно първия път резултатът да не е идеален, но пък ще можете да прецените дали формата си струва или пък предпочитате да пробвате нещо друго. И междувременно ще сте научили нещо.

 

Някои идеи, които можете да пробвате:

 

– да си направите магазин (ако вече имате продукти, които продавате);

– да направите колаборация с колега или друг бранд в пост или reels;

– да публикувате видео като reels, ако още не сте опитвали;

– да използвате интерактивни стикери в сторитата си, особено някои от новите (например add yours);

– да публикувате стори с музика;

– и много други (последвайте ме в инстаграм, за още идеи).

Каквото и да изберете, възможно е отначало да ви се види предизвикателно, но постепенно ще свикнете и ще създадете нова възможност за хората, които се интересуват от това, което правите, да ви намерят.

 

Подредете и оптимизирайте Highligths кориците си

 

Кориците са мястото, в което можете да представите бизнеса си или това, което правите, в инстаграм. Ако искате да помогнете на потенциален клиент да се ориентира и да вземе бързо решение дали се интересува от това, което правите, то е важно да им обърнете внимание. 

Изберете теми, които представят бизнеса ви. Например:

– какво правите;

– продуктите ви;

– услугите, които предлагате;

– как опаковате и изпращате продуктите си;

– какво представляват услугите ви;

– отзиви от доволни клиенти;

– отговори на често задавани въпроси;

– представяне на вас и бизнеса ви и др.

Важно е който и да попадне на профила ви, да може бързо да се ориентира кой сте и какво правите и дали го интересува. Ето защо се стремете се да не създавате твърде много корици и следете винаги да са актуални и първите пет да показват най-важните неща за представянето на бизнеса ви в неговата цялост с всички негови етапи и аспекти, които са важни за потенциален клиент да вземе решение да ви се довери.  

 

Курирайте това, което виждате в инстаграм фийда си

 

Ако губите време в инстаграм, ви препоръвам да направите преоценка и да курирате фийда си. Когато виждате постове и съдържание, което не ви интересува не само губите време, но и възможност да се свържете с подходящи за вас акаунти и да виждате качествено съдържание. 

Интересите ни също се менят сравнително често, а освен това се развиваме, и нещата, които са ни интересували преди година, не е задължително да са релевантни днес. Така че прегледайте какво ви показва инстаграм в началната страницата и преценете дали всичко е актуално за вас в момента. Ако има неща, които не искате да виждате повече, е време да отделите малко време за куриране.

 

Как да курирате инстаграм фийда си?

 

  • Започнете да харесвате постовете, които наистина ви харесват и си записвайте тези, които намирате за особено ценни и полезни;
  • Когато видите нещо, което не ви харесва или няма общо с темите, които ви интересуват, можете да проверите дали целият профил е такъв и да спрете да го следвате, ако не ви харесва;
  • Ако не харесвате само конкретен пост, натиснете на трите точки в горния десен ъгъл и изберете Hide. Така той ще бъде премахнат от това, което виждате и с времето инстаграм ще научи пердпочитанията ви и ще спре да ви показва подобни постове;
  • Проверете какви хаштагове следвате и ако има нещо, което вече не ви интерсува или не ви харесва, спрете да го следвате. 

 

Целта на всичко това е да виждате само неща, които ви вдъхновяват или ви помагат, и така да имате ползи от скролирането в инстаграм. Като виждате по-кохерентно съдържание, насочено директно към интересите ви, е много по-вероятно да се ангажирате с него (което помага и за вашата видимост), по-лесно е да достигнете до хора, които мислят като вас или имат същите интереси, и дори има по-голяма вероятност да се вдъхновите и да научите нещо, което ще е от полза за собственото ви съдържание. 

 

Направете анализ на профила си и използвайте информацията от Insights

 

Независимо дали сте го правили досега, или не,отделете време да разгледате анализите, които инстаграм прави на профила ви. Разгледайте и си запишете кое съдържание е най-харествано, кое се коментира най-много, кое се споделя най-много, от кое имате най-много препратки към профила ви и евентуално кликвания на линка ви.

Потърсете и проверете кои постове са провокирали най-много хора да се свържат с вас и да ви пишат на лични съобщения. Запишете си и какви въпроси са ви задвали. 

Въз основа на тази информация можете да разберете кое е от съдържанието ви в момента ви носи най-голяма ползва и да започнете да правите подобни неща в бъдеще, за да увеличите това, което постигате.

 

Ако има нещо, което сте очаквали да конвертира добре, а се оказва, че не е така – потърсете причините.

Дали е времето на постване? Или това, че не сте били ангажирани по това време? Или сте пропуснали да споделите на друга платформа?

 

Ако има съдържание, което ви е изненадало колко добре се представя, също го анализирайте.

Какво според вас е помогнало да се харесва или споделя толкова много? Дали е заради дизайна? Или някой, който го е споделил? Дали е заради ясното послание, или конкретния призив към действие, който сте написали в описанието? Или пък сте избрали някаква подтема, която изненадващо се оказва, че вълнува последователите ви?

Запишете си всичко, което сте научили и си създайте списък на нещата, които да правите и тези, които да избягвате, с помощта на който бихте могли да изградите и новата си стратегия.

 


Обновяването на профил не е толкова трудно, колкото създаването на съвсем нов профил, защото вече имате опит, яснота какво правите и какво работи и какво не. И все пак, стъпките не са малко и е трудно да се следят всички. Аз лично понякога пропускам цели стъпки от процеса и се налага да се върна да довърша след няколко дни.

Преди време обаче четох една книга за силата на чеклистите (The Checklist Manifesto) и от тогава ги използвам съзнателно и постоянно се убеждавам, че помагат. И разбира се, си направих и чеклист за обновяване на инстаграм акаунт. Не го ползвам само по нова година, но и винаги, когато установя, че може би е време за малко промяна и дори когато обновявам профили за клиенти. Можете да го видите в ko-fi профила ми.

Също така можете да си запазите по-съкратената версия на този пост в инстаграм: