Сигурно сте прочели статията за обновяване на инстаграм профила преди нова година, в която говоря и за акцентите (highlights). С тях се представяте и представяте и бизнеса си на хората, които попадат на профила ви и са чудесен инструмент да ги заинтересувате и дори превърнете в клиенти. Ето защо е важно да им обърнете внимание. 

 

Какво трябва да имате в акцентите на инстаграм профила си?

 

1. За вас

Тук показвате кой сте, какво правите, представяте личността зад профила. Можете да покажете ежедневието си или как минава работния ви ден или да споделите нещо за себе си. Разкажете историята си или постиженията, които имате, какво ви прави добър професионалист и какви са предимствата ви. Можете да включите и някакъв релевантен призив към действие, например да се свържат с вас за въпроси. 

 

2. Продукта/услугата

 

Представете продуктите си в дълбочина – какво представляват, какви са условията, как ги опаковате и изпращате или как ги произвеждате. Покажете предимствата им, какъв проблем решават, покажете ги в най-добрата им светлина. Споделете офертите си, ако имате такива и силен призив към действие за покупка (ил възползване от оферта). 

Ако предлагате услуга, вместо продукт, тук е мястото да покажете в дълбочина какво представлява услугата и какво могат да очакват от вас клиентите ви. Опишете целия процес, можете дори да покажете неща от процеса на работа. Обяснете възможно по-добре какво се включва в услугата и какво не. Ако имате различни оферти или планове, тук е мястото да ги представите и да обясните подробно какво включват. 

 

3. Отзиви от клиенти

 

Тук споделете добрите отзиви, които сте получили. Стремете се да имате различни видове съдържание – в текст, видео, скрийншот. Включете име или снимка или линк към профил, за да покажете, че това са реални хора и отзивите са истински, а и за да споделите клиентите си! Следете сред отзивите да имате и призиви за действие (покупка или резервация или обаждане и т.н.).

 

4. Отговори на често задавани въпроси

 

Със сигурност получавате често запитвания за продуктите или услугите си. Запишете си въпросите, които ви задават, изберете най-добрите от тях и запишете или споделете подходящи отговори. След това ги запишете в highlights като рубрика за Често задавани въпроси. Така ще се постараете да отговорите на всички съмнения на потенциалните си клиенти още преди да са стигнали до момент, в който да ви търсят по телефона. 

 

5. Ресурси и фунии за продаване

 

Ако предлагате някакви безплатни ресурси, можете да ги представите в акцентите и да отведете потенциалните си клиенти към имейл листа си или страница за продажби. Задължително обяснете какво представлява безплания ресурс и какъв проблем решава и, разбира се, включете призив за действие. Не забравяйте, че вече можете да използвате и стикерите с линкове за сторитата с призив за действие – чудесна новина, ако имате място, където да заведете клиентите си. 

 

Как да подредите и оптимизирате Highligths акцентите си

 

Важно е който и да попадне на профила ви, да може бързо да се ориентира кой сте и какво правите и дали е от интерес за него. Ето защо се стремете се да не създавате твърде много акценти и следете винаги да са актуални. Тези, които ги отварят, обикновено са новите посетители на профила ви, които вероятно все още не знаят нищо за вас и работата ви. Нека първите пет акценти показват най-важните неща за представянето на бизнеса ви в неговата цялост с всички негови етапи и аспекти, които са важни за потенциален клиент да вземе решение да ви се довери.  

 

Няколко правила за акцентите (highlights): 

 

Не правете твърде много аценти и помнете, че първите 5 са най-важните и тези, които се виждат обикновено. 

Не слагайте твърде много сторита в един акцент – 5-6 са максимума, който ще бъде разгледан. 

Изберете ключови думи за имената на акцентите. Инстаграм позволява да използвате 15 знака за името, но се стремете към заглавия до 9 знака, защото толкова ще се показват в профила. 

Изберете разбираеми, ясни и привлекателни корици за акцентите си. Можете да изберете снимки или сторита, но също така можете да използвате икони или илюстрации на съдържанието в тях. Колкото по-ясни и в тон с цялата ви стилистика ги направите, толкова по-добре. Но най-вече се стремете да привлечете погледа на този, който посещава профила ви и да предизвикате интереса му достатъчно, че да натисне на тях. 

 


 

Ако се затруднявате как да си направите собствени картинки за акцентите в профила ви, съм ви приготвила няколко темплейта за Канва, които можете да използвате и да променяте според собствения си стил. 

 

Ще получите достъп ако ме подкрепите в ko-fihttps://ko-fi.com/post/Корици-за-инстаграм-акценти-с-надписи-J3J77I98U.

 

Ако пък ви е трудно да решите как да изглеждат акцентите ви, очаквайте една цяла статия и по този въпрос в скоро време.