Аз идвам от една индустрия, която се занимава изцяло с физически продукти – а именно, завършила съм архитектура и правя интериорен дизайн, когато не се занимавам със сайтове и социални мрежи. Така че не съм типичен дизайнер. 

Може би затова мисля за сайтовете като един вид недвижимо дигитално имущество – еквивалент на магазина или офиса в един бизнес, или на жилището, което си купуваме. Основното място, където се помещаваме, и което дава началото на всяко друго нещо, което правим. 

По същия начин си представям профилите в социалните мрежи като движимото имущество на един бизнес, най-вече заради това колко често се променят и колко постоянна поддръжка изискват. А съдържанието, което създаваме, виждам като мебелите, с които пълним тези пространства – като стелажите, на които излагаме стоката си, или нещата, които използваме, за да създадем нужната обстановка, която да представи бизнеса ни и това, което правим. 

И като всяко друго физическо нещо, за да извлечем максимална полза от дигиталното си имущество има нужда да познаваме особеностите му и да органзиираме адекватната и навременната поддръжка на собствеността ни. 

 

 Кое е ДИГИТАЛНО ИМУЩЕСТВО? 

 

  • на първо място това е сайта ви,
  • всички профили в социалните мрежи, които поддържате,
  • списъка с мейли на клиентите и последователите ви
  • всички дигитални продукти, които предлагате (електронни книги, различни пдф-документи, курсове и уроци и т.н.),
  • цялото дигитално съдържание, което създавате за социалните си профили (снимките, видеата, сторитата и т.н.).

Не знам дали сте проверявали, но ако съберете всичко, което създавате и притежавате онлайн, съм сигурна че ще се изненадате от количеството. Особено ако имате онлайн присъствие от известно време насам. 

В началото е лесно – правите си профил в някоя социална мрежа и се съсредоточавате в това да стигнете до повече хора. Но с времето акумулирате голямо количество съдържание и ако случайно ако го загубите или нещо се случи с него, загубата би била голяма. Представете си какво би станало ако работите 6 месеца за разработване на новия си профил и в един момент загубите достъп към него? Ето защо е важно да се погрижите за безопасността и поддръжката на дигиталното си пространство точно така, както го правим за физическите си пространства. Ето и някои основни стъпки, които да предприемете в тази връзка: 

 

Погрижете се за сайта си

 

Плащайте домейна на време или дори предплатете за няколко години напред. Не отлагайте до последно дори и да знаете, че хостинга ви пази резервни копия. Ако загубите домейна си дори и за няколко дни, може да загубите цялата си инормация;

Изберете добър хостинг. Спрете се на фирма, която предлага стабилна връзка и добра денонощна поддръжка. 

Изисквайте достъп до сайта си и пазете паролите и данните за него.

Осигурете поддръжка за сайта си – научете се да го правите вие – някои разработчици дори ще ви обучат как да го правите (аз правя точно така), или потърсете курсове и информация в интернет (пълно е, особено ако сайтът ви използва някоя от по-големите платформи. Ако не искате да се занимавате, се договорете с някой, който ще го поддържа регулярно. По възможност се договорете не за еднократна поддържка или когато има време, а потърсете възможност за договор, за да си осигурите сигурност, че сайтът няма да бъде изоставен. 

Обновявайте сайта си често. Изглежда очевидно, но всъщност не се прави достатъчно често – важно е да сайта ви да има винаги актуална и адекватна информация, а това изисква постоянно обновяване и промени по сайта и съдържанието му. Освен че ще имате доволни клиенти, които могат да разчитат на актуална информация в сайта ви, гугъл също ще започне да препоръчва сайта ви пред другите, ако се грижите и нанасяте подобрения по него редовно.

Правете бекъп на сайта си редовно и го запазвайте в някое облачно пространство.

 

Погрижете се за социалните си профили

 

Пазете паролите си и не ги споделяйте с никого. Много често с бизнес профили, се случва да споделяме паролата с други хора, които помагат в поддръжката на тези профили. За да не съжалявате за това, се уверете, че използвате надежден и актуален имейл за регистрацията, и че сменяте паролите достатъчно често, за да нямате проблем. 

– Изберете двуфакторна идентификация за влизане – за още по-голяма сигурност, изберете двуфакторния начин за идентификация при влизане в някои социални мрежи. Това ще намали шансовете да хакнат профила ви значително.

Обновявайте профилите си често. Ако не смятате, че можете да обновявате профилите си достатъчно често, изберете тактика, която да ви донесе адекватни резултати дори и без да споделяте ново съдържание постоянно.

Пазете копия на съдържанието си – винаги записвайте постовете, сторитата и видеата, които споделяте, и на телефона си, и по възможност и в облака за още по-голяма сигурност. Аз пазя дори копия на текстовете, които пиша в инстаграм (или поне на повечето).  

 

Погрижете се за мейллиста си

 

Изберете сигурно приложение – това е най-важната стъпка за сигурност при създаването на списък с абонати. Първо, такова приложение има множество предимства и улеснения, но също така 

Пазете копие на списъка си – периодично сваляйте резервни копия на списъка си с абонати и ги запазвайте в облак или на друго сигурно място.

Обновявайте формите за записване – погрижете се листа ви да нараства, като се уверите, че имате актуално предложение и формите ви за записване са напълно функциониращи.

Изпращайте мейли редовно – и тук, както и в социалните мрежи, от значение е не само колко мейли има в списъка ви, но и колко заинтересувани са хората, които ги притежават, от съдържанието и продуктите, които предлагате. Това се случва с редовна анагажираност и постоянни промени и предложения. 

 

Погрижете се за съдържанието си

 

Влагате толкова много време в създаване на съдържание, което обаче може да изчезне за секунди ако нещо се случи с профила. Ето защо е добре да имате копия на всичко, което създавате:

Правете копие на всяко съдържание, което създавате – записвайте снимките и видеата на телефона си, независимо, че ги имате в и инстаграм или фейсбук.  

Записвайте съдържанието си на сигурно място – качвайте го в облак или периодично записвайте на компютъра си или на допълнителен харддиск.

– Направете още едно копие – копията никога не са излишни. 

 

Пожелавам ви успешно да увеличавате дигиталното си имущество и да получавате дивиденти от инвестицията си!

 

А ако имате нужда от помощ или съвети как да подобрите поддръжката си, пишете ми тук или в инстаграм.