От няколко години насам приключвам годината с обзор на това, което се е случило, и създаване на цели и намерения за идната година. 

В началото започнах с огромно количество въпроси, които покриваха всякакви сфери от работата и личния ми живот. С годините въпросите намаляха, защото си създадох навик да обмисля и проверям как вървят нещата и през годината и започнах да правя повече списъци – предната година направих и един много добре структуриран, по примера на Остин Клиън, който предстои да направя и тази.

Въпреки опростяването, има няколко въпроса, на които не пропускам да отговоря в края на всяка година, защото ми помагат да осмисля какво е минало и бих искала да планирам за селдващата година. В края на годината реших да ги споделя с вас и се надявам да ви помогнат и на вас да си създадете много по-обмислена и целенасочена нова година.

 За да извлечете максимума от тях, отеделете си достатъчно време на спокойствие. При мен някой път са отнемали не повече от 30 минути, но се е случвало да имам нужда и от час и половина, защото годината е била пълна с неща, които не съм имала време да осмисля. Ако имате възможност, не бързайте. Създайте си усещане за спокойствие и се настройте за малко повече равносметки.

Можете да пишете където ви е удобно, но ви препоръчвам да пропуснете опцията с хвърчащите листа или записки някъде, където веднага ще загубите. Откривам много полза, когато прочета тези отговори следващата година и сравня това, което се е случило с намеренията, които съм си създала.

Как да ползвате темплейта?

Ако имате дневник, или тефтер, който използвате за записки или планиране, можете да ползвате него. Друг вариант, който съм ви подготвила, е да изтеглите темплейта, за който ще намерите линк най-долу, и да го разпечатате и попълните на ръка.

Или, ако предпочитате дигиталните файлове (и ги намирате по-лесно), можете да го отворите като jpg или pdf на таблета си. За ipad много подходящи програми са Procreate (ако и рисувате) и Goodnotes или …. Нямам Андроид таблет, но ако имах може би щях да избера Аdobe photoshop sketch (защото щях да го имам инсталирано), а ако имате windows таблет бих препоръчала да отворите Krita ако рисувате или OneNote ако по принцип водите записки. Разбира се, можете да използвате което и да е приложение, което отваря jpg или pdf файлове и позволява писане върху тях и сте запознати с интерфейса му. Можете да пишете с писалка, ако сте избрали приложение за рисуване или водене на записки, но можете да въведете текста и от клавиатура в другите варианти.

Изберете това, което работи за вас. Винаги можете да попълните и направо в Канва с клавиатурата и да направите като мен – аз си принтирам попълнената версия, сгъвам я на две и я прибирам в подвързията на актуалния тефтер, който използвам за дневник. Дори можете да изрежете отделните въпроси и да ги залепите на отделни страници и да си допишете коментари към тях, както направих първия път, защото на следващия ден ми хрумнаха още неща.

ВЪПРОСИТЕ:

  1. Кои са най-важните неща, които ви се случиха през 2021 г.?
  2. За какво сте благодарни от изминалата година?
  3. Каква основна тема на годината избирате за 2022 г.?
  4. Как искате да се развивате през следващата година?
  5. Над кои цели искате да се фокусирате през новата година?

Споделете с мен дали тези въпроси са ви полезни или са ви помогнали по някакъв начин!

—-

Темплейта можете да изтеглите от тук: https://bit.ly/3E9FTqk

Разширен вариант на въпроси за изпращане на старата и започване на новата година ще намерите в ko-fi.

Вижте новия ми списък с книги, филми и преживявания от 2021 г. тук: и списъка от 2020 г. тук: 2020 г. за мен.