Началото на годината е и ако досега не сте правили план на съдържанието, което ще публикувате, горещо ви препоръчвам тази година да опитате. Ако не сте правили такъв досега, има едни важни първи стъпки, които ще ви помогнат и ще улеснят задачата. С тях ще навлезете бързо в навика да измисляте съдържание консистентно, а също така ще ви помогнат и да подобрявате качеството постоянно.

 

1.Записвайте всичките си идеи за постове

Изберете си място, където да записвате всичко, което ви хрумне, че може да се публикува като пост. И записвайте. Не мислете кое е подходящо и кое не, просто направете лог на идеите. Какво точно от тях ще осъществите ще решавата едва когато се захванете със самото планиране. 

Потърсете най-удобния за вас начин – може да е в тефтер, на хартия, в някоя екселска таблица, или в приложение на телефона. Важното е да е удобно и да ви е винаги под ръка. 

Аз лично ползвам за тази цел две неща – google keep и google sheets. В първия пиша всичко, което ми хрумне в движение, а във втория когато съм на компютъра и също така там събирам всички идеи на едно място, преди да започна самото планиране. 

 

2. Записвайте си истории и идеи от ежедневието

 

Някои от най-интересните ми идеи идват от ежедневието ми. Понякога получвам въпроси, които ме изненадват и ми показват, че нещо има нужда да се сподели, друг път ми се случва някакво недоразумение с колеги, от което изниква интересна идея (ето този пост например Как да използвате Канва на български, се роди именно благодарение на едно недоразбиране). Също така следя какво ми помага на мен и с какви проблеми се сблъсквам и често ги превръщам в теми за статии или идеи за темплейти. А понякога установявам, че някоя история от живота ми може да се окаже прекрасен пример за идеята, която се опитвам да споделя. 

Записвайте всичко, което ви се стори интерсно и отново – ще редактирате и избирате едва когато започнете да планирате, така че не се ограничавайте. 

 

3. Анализирайте какво вече е публикувано

 

Повечето от нас работят в ниши, в които не са единствените, създаващи съдържание. Със сигурност следите какво публикуват конкурентите ви и предполагам, че имате мнение за всеки пост, който правят – някои са добри, други смятате за лоши, някои са полезни, но са пропуснали да споменат нещо важно. Ето тук идва вашия ред – запишете си какво бихте допълнили, или с какво не сте съгласни, какво ви е харесало и какво смятате, че ще е полезно на вашата аудитория и го превърнете в идея за собственото си съдържание. 

Направете същото и със собственото си съдържание, точно както ви предложих да направите и в идеите за публикуване около нова година и отново си запишете всичко, което ви идва на ум по темата.

 

Не отделяйте много време на записването на идеите – пишете свободно и бързо, колкото да стане ясно какво сте мисли. 

Едва след това, когато дойде време за планирането, идва момента, в който да ги анализирате, сортирате и редактирате и да решите кои от тях си струва да бъдат публикувани и са подходящи за вашите канали, както и за които от тях. 

Как точно се случва това, ще говорим в друг момент. 

Засега трупайте идеи!