Декември и януари са особени месеци за продажби или бизнес и се намесват сериозно в обичайните планове. Изглежда сякаш всички мислят единствено за подаръци и почивка и ако не продавате такива остава въпроса какво точно да правите в това време. Все пак няколко неща които можете да направите така че все пак да запазите собствената си тема, но и да сте адекватни на времето. 

 

Обобщете изминалата година за вас и бизнеса ви

 

Може би нямате супер големи резултати (последните две години са доста тежки за повечето хора), но все пак бихте могли да направите равносметка и да покажете какво сте правили и постигнали през изминалата година и какъв е бил ефекта от това. Сигурно сте започнали нови неща, или сте научили нещо ново, или сте подобрили нещо спрямо предходната година, или пък сте достигнали до повече хора или предлагате повече продукти или услуги от предходната година. 

Ако има неща, които можете да подобрите, споделете ги без притеснение – така едновременно ще покажете на последователите си, че сте нормален човек (нещо, което става все по-важно напоследък) и се стремите към усъвършенстване и подобряване на продуктите и услугите ви; но и ще ви помогне да положите новите си цели за следващата година. 

Не само че покажете работата си в нова светлина, но ще запознаете с нея и хората, които са научили за вас току що и все още не са запознати с всичко, което правите. 

 

Ето няколко идеи какво да проверите или сравните с предишната година: 

Колко клиенти сте имали през изминалата година

Колко консултации сте провели

Колко продажби сте направили (или колко продукта)

Колко отзиви имате (или какви, особено ако показват как точно помагате)

Колко посетители имате в сайта си или последователи в социалните мрежи (тези данни споделете само ако имат общо с крайната ви цел – например споделих ги за фондация “Ендометриоза и репродуктивно здраве” в първия мейл за годината, защото една от целите на фондацията е информацията да достига до повече хора, докато за работата ми тук не са от значение и не биха помогнали с нищо). 

 

Помогнете на клиентите и последователите ви да направят равносметка 

 

Още по-добра идея е да помогнете на последователите и клиентите си да направят равносметка на изминалата година в сферата, в която вие работите. Помогнете им да разберат какво са постигнали, как е помогнало, какво може да подобрят или надградят и как да постигнат по-добри резултати през следващата година. Хубавото е, че тази тема може да е актуална и през декември и през януари, така че дава възможност и да се разработи по-подробно, но и да ви покаже от какво имат нужда последователите ви през новата година. 

Можете да им помогнете още повече като създадете чеклист или въпросник, който да им помогне да направят оценката още по-добре и по-лесно, както и да ги преведете през стъпките за постигане на по-добри резултати. 

Моят пример от тази година е чеклиста за обновяване на инстаграм профил (заради въпросите за равносметка) и въпросите за размисъл, които публикувах в два варианта – един по-кратък вариант и един по-разширен вариант с въпроси

 

Проблемите и неуспехите от изминалата година

 

На никой не му се пише за това. Но винаги има неща, които не са се получили и ако помислим за тях ще можем да аналичираме защо, дали е имало нужда наистина от тях, какво е попречило да се случат и какво може да се направи през новата година, за да се избегнат тези пречки. В началото на годината правим големи планове, а когато дойде декември установяваме, че не сме изпълнили голяма част от тях и се разочароваме, и при това лесно изпадаме в усещането, че само ние не се справяме, но истината е, че като споделяме неуспехите си не само унищожаваме идеализирания образ, който често си градим и така ставаме по-истински и близки до другите, но и осъзнаваме, че не сме сами и усещаме облекчение и подкрепа. И я даваме на свой ред на тези, които се окаже, че са изправени пред подобни трудности. 

Друго нещо, което научих по времето, в което се учех да се справям с депресия, е че да обсмислиш провалите си, да набележиш стъпки за поправянето им или избягването им, както и да предприемеш първото действие в тази посока, помага нещата да не изглеждат непреодолими. А когато ги споделим и силата и тежестта им като че ли намаляват и от огромни проблеми, се превръщат в нещо, с което сме способни да се справим. Така че споделяйте неуспехите си за собственото си добро, но и знайте, че така ще подпомогнете изграждането на автентичен личен бранд, който е в основата на успешния онлайн бичнес днес. 

Разбира се, внимавайте точно как споделяте неуспехите си. Не очаквам да обвините някой клиент за лошо отношение, но ако случайно това се случи, дайте пауза и помислете малко повече за причините за конфликта преди да споделите за това в каналите си. Не споделяйте докато сте емоционално ангажирани, а по-скоро след като сте направили трезва оценка на събитието и можете да говорите за него спокойно. 

 

Полезни съвети

 

Винаги е подходящо време за полезни съвети, но в края на старата или началото на новата година можете да споделяте конкретни съвети за справяне с напрегнатия период преди празниците и изтощението след тях, неща, които могат да олеснят живота и намалят хаоса и напрежението в последните дни от годината и липсата на посока или желание за работа след празниците. Ако имате полезни съвети и работещи практики, споделете ги и помогнете на клиентите си. За тях също можете да направите чеклист ако са повече от един. 

Аз лично тази година споделих един, който ми се стори важен в момента: Растежът не е линеен процес. А във фондацията споделихме статия за Ендометриоза и съвети за празниците

 

Поставяне на цели и постигане на цели

 

Ако сте забелязали, аз започнах годината с поставяне на цели: 3 неща, които променям в процеса си и искам да следвам през идната година (аз лично избягвам конкретните цели, защото това за мен означава да се откажа да работя по тях, но за повечето хора точно конкретизираните цели работят по-добре, така че направете това, което работи за вас). Поставянето на цели е подходящо винаги. Аз лично ги правя на тримесечие в работата си и два пъти годишно когато става дума за лични цели, но краят на годината или началото на новата са идеален момент за споделяне. 

Можете да споделите целите си, да споделите как поставяте цели или защо сте избрали тези цели, можете да помогнете на публиката ви да постави собствените си цели, да споделите как точно възнамерявате да изпълните тези цели, какви стъпки ще предприемете и др. А можете да споделите и целите на клиентите си да покажете как ще им помогнете да ги изпълнят или дори да покажете как точно сте постигнали вече тези цели. 

Не забравяйте да говорите за цели, които са свързани с работата ви и темата, по която работите и споделяте информация. 

 

Полезни ресурси

 

Още една винаги актуална тема, която става особено важна в края или началото на годината. Има куп полезни ресурси, които можете да споделите в края на годината, като начин да споделите събраната през изминалите месеци мъдрост и нови знания и да дадете повече полезно съдържание на последователите си. 

Можете да споделяте сайтове с ресурси, материали, книги или филми или видеа по темите, които обсъждате, неща, които вие сте създали и могат да бъдат полезни на аудиторията ви. 

От мен през декември видяхте много ресурси с коледна тематика – безплатни комбинации кирилизирани коледни шрифтове, коледни ресурсиколедни елементи и коледни шрифтове в Канва, темплейти за коледни картички и за писма до дядо Коледа, и списъка ми с любими книги и филми от 2021 г., които са основно по темата за Канва.

 

Общи 

 

Можете да споделяте и по-общо съдържание с тематика около празниците, но и все пак донякъде свързано с работата ви. Може да споделите как се организирате за празниците, какво ще празничното ви работно време, какви подаръци подготвяте или пък коледни опаковки за продуктите ви. Ако имате промоции, разбира се наблегнете сериозно на тях. 

Примери: обявих от кога съм във ваканция, както и че очаквам новата година, но и благодарих на всички, които бяха с мен през изминалата година

 

Старо съдържание с нови изводи

 

Повечето от нас се притесняваме да публикуваме повторно старо съдържание, но не само че ако имате нова аудитория е малко вероятно да са го видели, но и когато го ревизирате отново, може да се окаже, че имате какво ново да добавите към темата. А края на годината и началото на новата, във времето на равносметките това е особено актуално. Вижте например какво е било най-успешното съдържание, което сте създали през изминалата година и помислете защо е било успешно. Допълнете и нов съвет, въз основа на опита, който сте придобили междувременно – дали темата още е актуална? Променило ли се е нещо от тогава досега? Има ли нови перспективи, или нова гледна точка към този въпрос? Същото нещо можете да направите и с най-неуспешния си пост, или този, който не е бил забелязан по ред причини, а смятате, че може да е актуален в този момент. 

Другият вариант е да споделите съветите и ресурсите, които сте подготвили предната година и сега отново са актуални. Ние направихме така с една книжка със зимни рецепти, която отново е актуална, в каналите на фондацията. 

Пример: аз публикувах отново най-коментирания си пост от 2021 г. – Как да привлечете идеалните си клиенти в инстаграм

 

Поздравления

 

Разбира се, не забравяйте поздравленията и пожеланията за празниците! Не пропускайте Коледа и Нова година, но ако има и други празници, които са релевантни за бизнеса ви, споделете нещо и около тях – например Никулден, Игнажден, Стефанов ден, Йорданов ден ако имате именници в екипа, споделете пожелания за тях. Ако при вас има конкретен ритуал за Мръсните дни, и това е адекватно за аудиторията ви, споделете го (сурвакания, коледуване, русалии и т.н., все повече се интересуваме от местното и уникалното и това може да се постигне и чрез традициите); ако сте с женска аудитория и пасва на темите ви, можете да обърнете внимание на Водици,или пък на Бабинден. Изпозлвайте времето да поздравите всички, с които работите, да напишете пожелания и да наричате за новата година. 

Примери: Поздравления за Коледа и за новата година.

 

Бих искала да бях публикувала тази статия преди нова година, но едва сега си помислих, че може да бъде полезна. Все пак, началото на годината е, и много от тези идеи са все още актуални, така че планирайте и създавайте и разширете просъствието си и развивайте бизнеса си през тази година! 

Аз ще съм тук, за да споделям съвети и темплейти и хитрини, как да го направите по-лесно и по-бързо. 

Пожелавам ви много успешна година!